Descriere
Caracteristici Fermactive CB:
Drojdia Fermactive CB se evidențiază prin următoarele caracteristici fermentative:
Permite declanșarea FA după numai câteva ore de la momentul administrării, deoarece se remarcă printr-o perioadă de latență foarte scurtă (sub 6 ore).
Puterea alcooligenă este ridicată, fiind de 15,5 % vol. alcool în condiții normale de fermentare și de nutriție. vol. Alcool prin metabolizarea a numai 16,5 g zaharuri.
Caracteristici senzoriale:
Permite obținerea de vinuri bine structurate cu un caracter olfactiv complex dominant (în funcție de soi) de note florale, fructe citrice sau de fructe cu textura albă.
Aplicații oenologice:
Fermactive CB rezistă foarte bine la acțiunea presiunilor ridicate rezultate în cursul celei de-a doua FA în tehnologia de obținere a vinurilor spumante după metodele „cuve close” și „Champenoise”. Capacitatea fermentativă a drojdiei FERMACTIVE CB este puțin afectată de temperaturile mai joase și de pH-urile mai coborâte.
Drojdia Fermactive CB se mai recomandă:
La FA a unor musturi cu o compoziție normală.
La refermentarea unor vinuri care nu au finalizat FA.
La FA a musturilor cu un conținut mai ridicat în zaharuri, ce implică o rezistență deosebită a drojdiei la conținutul mai mare în alcool rezultat în etapa de finalizare a procesului fermentativ.
Doze recomandate și mod de utilizare:
De regulă, dozele recomandate pentru majoritatea tulpinilor de drojdii selecționate sunt cuprinse în intervalul 10 – 20 grame /100 litri; unele tulpini de drojdii selecționate necesită doze mai ridicate de până la 25 grame /100 litri cât și condiții mai speciale de utilizare. În cazul tulpinii Fermactive CB, se recomandă doze de:
15 – 25 grame per 100 litri must la FA normale;
30 – 40 grame per 100 litri vin la refermentări;
40 – 50 grame per 100 litri vin la opriri din fermentație sau FA în condiții tehnologice dificile cum sunt în cele semnalate la obținerea vinurilor spumante.
Produsul Fermactive CB se prepară utilizându-se doza de 15-25 grame în 250ml apă încălzită la 30-32°C și îndulcită cu zahăr, timp de cel puțin 30 de minute, soluția obținându-se prin agitare permanentă până la omogenizare completă. Soluția obținută se toarnă în cantitatea de must ce urmează a fermenta și transforma în vin sau în vinul ce nu a fermentat complet. La FA a musturilor excesiv sulfitate, se recomandă administrarea drojdiei Fermactive CB numai după câteva ore de la efectuarea tratamentului cu SO2.