Descriere
Ca plantă legumicolă și condimentar-aromatică, mărarul este cultivat din cele mai vechi timpuri, actualmente cultivându-se aproape pretutindeni, cu excepția Extremului Nord.
Mărarul se cultivă pentru frunzele și tulpinile sale tinere care se folosesc la condimentarea și aromatizarea diferitelor mâncăruri (salate,ciorbe,supe, omlete etc.) cât și plantele întregi care se recoltează în faza de înflorire sau când s-au măturat fructele și se utilizează în industria conservelor sau la prepararea murăturilor.
Toate părțile supraterestre ale plantei-frunzele, tulpinile nelignificate, inflorescențele și, mai ales, semințele-conțin ulei volatil puternic mirositor. Până la faza de înflorire deplină, plantele conțin 86,26% de apă; 4,5-6,0% de hidrați de carbon, 3,5-5,0% de celuloză; circa 6-7% de substanțe minerale; vitaminele A, C,B1, B2, B6, PP, carotina, acid pantotenic.
Mărarul este o plantă anuală cu o perioadă scurtă de vegetație 25-30 de zile până la recoltarea frunzelor și circa 90 de zile până la maturarea semințelor.