Descriere
Feniculul este bogat în vitaminele A, B1, B2, C, mineralele calciu, magneziu, potasiu, sodiu, oligoelemente precum mangan, zinc, dar și uleiuri eterice.
Temperatura optimă de germinare este 20-22°C, se dezvoltă bine la temperaturi de 15-20°C, iar la -3°C planta îngheață și este compromisă.
Este pretențioasă față de lumină și este recomandat să fie cultivată primăvara și toamna, când calitatea feniculului este mai bună și nu dezvoltă tulpină floriferă.
Necesită umiditate moderată și un sol cu pH 5,5-6,8 bogat în nutrienți. Distanța de plantare este de 30 cm pe rânduri și 25 cm între plante.
După recoltare se poate păstra timp de 2 săptămâni, la o temperatură de 0°C și o umiditate ridicată de 90% (este recomandat să fie periodic pulverizat cu apă).
Bolile care atacă planta sunt făinarea umbeliferelor, putregaiul cenuşiu, iar dăunători ploșnița vărgată a umbeliferelor și viermele feniculului (Papilio polyxenes Fabricius).
Trebuie să fim atenți la plantarea feniculului, deoarece acesta inhibă creșterea multor plante vecine, cum ar fi ardeii, roșiile, vinetele, fasolea, cartofii.
Este recomandat în grădina ecologică pentru că respinge afidele și atrage insecte benefice cum ar fi buburuzele și viespile.