Descriere
Fiind o plantă perenă obișnuită cu o climă temperată, ceapa de tuns rezistă fără probleme la temperaturi scăzute. Face parte din primele plante care vor începe să se dezvolte în primăvară, de aceea este cu atât mai valoroasă. Mai mult decât atât, nu are pretenții mari nici față de umiditate, fiind rezistentă la seceta prelungită.
O caracteristică specifică acestei cepe este faptul că în jurul bulbului principal se nasc alți bulbi tineri, de aceea este foarte simplu de înmulțit prin despărțirea tufelor astfel formate. Tulpina florală este lungă de 30 de cm și seamănă cu cea a cepei normale. Inflorescența are formă globuloasă și o culoare violacee. Semințele cepei de tuns se păstreaza bine o perioadă de 3-4 ani, ținute în condiții optime.
Ideal, o parcelă de ceapă de tuns se înființează pe un teren ușor, nisipos, desfundat până la 30 de cm, bine îngrășat cu compost. Se seamănă primăvara devreme și datorită faptului că semințele de ceapă sunt foarte mici, se amestecă cu rumeguș sau nisip și abia apoi se împrăștie pe brazdă. După această operație se nivelează ușor brazda, astfel încât semințele să intre bine în contact cu particulele de sol.
Prima recoltare a frunzelor se poate face după două luni de la semănat, având grijă să nu se taie toate frunzele din jurul unei tulpini. Începând din al doilea an, plantele vor fructifica și vor produce și semințe, care se pot recolta pentru a înființa și alte brazde. De la plantele lăsate să fructifice nu este bine să se recolteze frunze în acel an.