Descriere
Ca aliment, se consumă bracteele cărnoase de la baza inflorescențelor (receptacolul florii de anghinare), preparate sub diferite forme sau în salate.
Anghinarea este o plantă perenă, poate produce chiar până la 8-10 ani, dar se recomandă totuși înlocuirea culturii la 3-4 ani.
Sistemul radicular este foarte bine dezvoltat în adâncime, de aceea rezistă în condiții mai secetoase. Tulpina poate ajunge până la 2 m la unele soiuri. Green Globe, se dezvoltă atât pe verticală, cât și pe orizontală, până la 1 m.
Este o plantă ușor de crescut, se dezvoltă la temperaturi de peste 200C, are pretenții moderate la lumină. Necesarul de apă trebuie asigurat la începutul perioadei de vegetație, până la dezvoltarea sistemului radicular. Sunt recomandate solurile profunde, lutoase sau lutoase-argiloase.
Se poate înmulți prin semințe și pe cale vegetativă, prin despărțirea tufelor mai vechi de 2-3 ani. De la plantele mamă se iau drajoni cu lăstari viguroși pe care sunt 4-5 frunze.
La începutul lunii martie se seamănă în ghivece, iar răsadurile se plantează în grădină la sfârșitul lunii aprilie. Deoarece planta se dezvoltă viguros, se plantează pe un strat de 6 m x 1,2 m un singur rând de anghinare, la o distanță de 1 m între plante. Din luna septembrie apar primele inflorescențe de anghinare. Perioada de recoltare se poate prelungi până la primele înghețuri.