Descriere
Lobelia este o plantă perenă, cu tufe compacte, sferice, cu o înălțime de 10–30 de centimetri. Are tulpina subțire și bine ramificată, fiind o plantă cățărătoare, care se simte foarte bine în vase suspendate sau așezate la înălțime, pentru ca plantele să poată să se extindă.
Pentru buna dezvoltare a plantei, aceasta are nevoie de un loc însorit, un sol umed, argilos și nisipos. Nu se aplică niciodată un exces de îngrășământ, cel mai bine fiind să se adauge în fiecare an sol nou la suprafața vasului, pentru un plus de nutrienți.
Lobelia crește cel mai bine în solurile curate, fără chimicale. Solul trebuie să fie umed și să dreneze bine, la baza ghiveciului fiind obligatoriu un strat de nisip.
Pentru a avea o plantă spectaculoasă:
– Se tunde planta înainte de a o aduce la iernat în casă, pentru a stimula florile în anul următor.
– Tufa se tunde prima dată după ce înflorește a doua oară.
– Florile uscate trebuie îndepartate.
– Se curăță tufa de frunzele uscate de fiecare dată când este nevoie.
– Se ține planta într-un loc cu soare direct, cel puțin două – trei ore pe zi.
Lobelia se poate obține din semințe. Semințele se amestecă cu nisip fin și se presară pe sol. Se udă bine răsadnița, care trebuie protejată cu sticlă sau folie de plastic până la răsărirea plantelor. Plantele noi apar în 10–14 zile de la semănare și se pot transfera în vasele definitive după o lună. Se aleg ghivece joase, largi, pentru ca planta să se poată dezvolta. Semănată în martie, va înflori prima dată la începutul lui septembrie.
Lobelia înflorește toată vara în mai multe reprize, din mai până în mijlocul lui septembrie. Pentru a stimula înflorirea repetată, tufa trebuie tunsă din când în când, iar solul să fie bine afânat. Deși iubește căldura și lumina, lobelia nu se lasă în soare mai mult de câteva ore pe zi. Planta este foarte sensibilă la lipsa de apă, iar canicula o poate ucide.