Descriere
Rădăcină este groasă, fuziformă, gălbuie la exterior și albă în interior, cu striuri longitudinale.
La extremitatea ramurilor se găsesc florile mari, lung pedunculate, de culoare albă sau ușor roz (2.5-3 cm în diametru), cu petale slab știrbite la vârf.
Fructul – capsulă – turtit; atât frunzele, cât și rădăcina au un miros slab caracteristic și gust mucilaginos.
În scopuri medicinale se recoltează florile în timpul înfloririi, frunzele se recoltează înainte de înflorire și rădăcinile, când planta este uscată, înainte de a îngheța pământul, până sfârșitul lui noiembrie. Rădăcina nu se spală de pământ, se curăță de coajă, apoi se taie în bucăți, se usucă la umbră în locuri uscate și aerisite, așezate în straturi subțiri, se păstrează în săculeți de pânză, în locații uscate și aerisite.
Componenți principali: mucilagii, zaharuri, amidon, substanțe grase, asparagină, pectine, betaină, substanțe rezinoase, tanin.