Descriere
Agrișul de Pallagy are coacere târzie, atingând maturitatea biologică la începutul lunii iulie.
Fructele sunt voluminoase și au formă eliptică. Când sunt coapte au culoarea verde-gălbuie, marmorate cu roșu pe partea cu soare. Fructele sunt foarte bogate în vitamine. Au un gust aromatic, dulce-acrișor. Se recoltează la mijlocul lunii iulie.
Agrișul Pallagy este foarte productiv.
Agrișul este un arbust capabil să asigure producții gigant, dar și fructe cu beneficii unice pentru sănătate. Crește spontan în regiunile deluroase și montane, în păduri și tufișuri. Poate fi cultivat în grădini sau pe suprafețe largi agricole.
Ribes Uva-Crispa (agrișul) este un arbust de talie mică, adaptat la clima țării noastre. Chiar dacă este o specie mai puțin cultivată în România (se cultivă în special în nordul Italiei și Marea Britanie), agrișul are o tradiție milenară (folosit în medicina tradițională chineză în urmă cu 3000 de ani) și este recunoscut pentru beneficiile nutriționale excepționale.
Agrișul preferă zonele mai puțin luminate, zonele răcoroase. Nu întâmplător, agrișul rezistă foarte bine la temperaturi scăzute de până la -32 grade Celsius.
Este un arbust de talie mică, ce poate ajunge până la 1,5 m înălțime.
Toate soiurile de agriș sunt autofertile.
Puieții de agriș sunt rezistenți la temperaturi de îngheț dar și la boli, mucegai sau dăunători, neavând nevoie de tratamente speciale.
Fructele de agriș sunt foarte apreciate de specialiștii în nutriție. Au un număr foarte mic de calorii (44 kcal la 100 de grame), fiind recomandate în diete.