Descriere
Daliile au nevoie de locuri însorite sau ușor semiumbrite. Solul trebuie să fie fertil, ușor nisipos și cu un drenaj bun. Suportă foarte bine căldura din timpul verii doar dacă i se oferă apă frecvent și din abundență. Asta pentru că prezintă o masă foliară foarte mare, adică frunze multe și se deshidratează extrem de ușor. Această masă foliară viguroasă și udările frecvente impun și un număr mare de fertilizări, deoarece solul se spală foarte repede și pierde nutrienții esențiali.
Există câteva soiuri de dalii înalte, care au nevoie de tutorare (suport) sau mușuroirea plantei la bază în timpul perioadei de vegetație, pentru a preveni căderea tulpinilor florale.
În sol, dalia prezintă niște rădăcini îngroșate (tuberizate), care nu suportă temperaturile sub 0 grade C, motiv pentru care toamna târziu este bine să se scoată bulbii și să se depoziteze în pivnițe, magazii, undeva unde temperatura să fie în jur de 4-9 grade C.
O dată plantată în grădină, dalia are nevoie de puțină atenție. Într-o primă fază trebuie să se evite plantarea mai multor exemplare sau rădăcini tuberizate la un loc, deoarece o desime prea mare a lăstarilor va duce la o umbrire reciprocă, iar acest aspect este în defavoarea calității florilor.
Apoi, este esențial să se înlăture vârful de creștere al lăstarilor rezultați din mugurii situați pe colet. Momentul optim pentru efectuarea acestei operații este atunci când deja s-au format 3 perechi de frunze. Scopul acestei intervenții este de a stimula ramificarea plantei cât mai de la bază, pentru a obține un exemplar bogat și compact.
O altă lucrare esențială în dezvoltarea daliei este copilirea. Aceasta presupune eliminarea lăstarilor laterali care se formează pe tulpinile florale principale. Primii copili se formează imediat ce apar bobocii, în partea superioară a lăstarului florifer. Această eliminare a copililor nu se face complet, ci doar a 2-3 perechi de frunze, de la vârf către baza lăstarului. Este extrem de important să nu se aplice nicio copilire la cele două perechi de frunze de la baza tulpinii, deoarece după ofilirea florilor din vârf, copilii formați aici vor deveni noile tulpini florale. Se recomandă ca această lucrare să se facă atunci când copilii sunt încă mici, asta pentru a nu consuma inutil din hrana plantei, iar rănile să fie cât mai puțin semnificative.
Caracteristicile plantelor pot varia în funcție de expunerea la soare, de perioada în care sunt cultivate, de nivelul de umiditate, fertilizanți, tipul solului, lucrările solului efectuate, dăunători și alți factori. De aceea, rezultatele obținute pot să difere față de pozele prezentate și caracteristicile descrise.