Descriere
Are o rădăcină firoasă, din care se dezvoltă tulpinite firave cu frunze mici sub forma de ace. În vârful fiecărei tulpinițe ce nu depășește lungimea de 10-12 cm se deschide o floare parfumată cu petale rotunde. Cele cinci petale mătăsoase apar într-o gamă largă de culori strălucitoare: alb, galben, roz, roșu, portocaliu, motiv pentru care se pot realiza adevărate covoare colorate și parfumate în orice spațiu din curți sau grădini.
Înmulțirea și îngrijirea florilor de piatră:
Se înmulțesc prin semințe ce se strâng toamna, la sfârșitul lui septembrie sau octombrie. Ele pot fi semănate în aprilie, în pământ reavăn și afânat, astfel încât începând cu luna iunie până toamna târziu să vă bucurați de frumusețea florilor.
Dacă plantele ajung la maturitate, se vor semăna singure (autoînsămânțare), semințele răspândindu-se în jurul florii mamă.
Se recoltează semințe din fiecare culoare, care se seamănă în luna martie în paharele cu amestec din pământ de grădină și nisip. La începutul lui aprilie vor germina și vor scoate 2-4 frunzulițe. Atunci este perioada optimă de a fi transplantate în grădină în pământul reavăn și proaspăt mărunțit. Se for dezvolta rapid și vor înflori bogat dacă vor fi stropite seara în zilele călduroase.
Un alt mod de a înmulți portulaca este transplantarea. Se recoltează florile cu rădăcină, astfel încât să aibă și pământ din vechiul sol, pentru a se adapta mai rapid în noua locație. Se așează în spațiul pregătit anterior prin afânare și udare, astfel încât adâncimea rădăcinii să nu depășească 5 cm. Florile vor înflori în același an.
Înmulțirea plantelor cu flori involte este bine să se facă prin metoda butășirii. Butașii se fac vara sau toamna din lăstari și se pun în cutii cu pământ nisipos pentru înrădăcinare, ținându-se la semiumbră.