Descriere
Omologări Insecticid TEPPEKI
Măr
Daunători combătuți: Păduchele roz galicol al mărului – Dysaphis plantaginea
Doza: 0,01% (0,15 kg/ha)
Stadiul de aplicare: Se aplică de la sfârșitul înfloririi până la dezvoltarea fructului (BBCH 69 – 75)
Piersic
Daunători combătuți: Păduchele cenușiu al prunului – Hyalopterus pruni
Doza: 0,012 – 0,014 % (0,120 – 0,140 kg/ha)
Stadiul de aplicare: Se aplică de la sfârșitul înfloririi până la dezvoltarea fructului (BBCH 69 – 75), în funcție de gradul de infestare
Prun
Daunători combătuți: Păduchele cenușiu al prunului – Hyalopterus pruni
Doza: 0,012 – 0,014 % (0,120 – 0,140 kg/ha)
Stadiul de aplicare: Se aplică de la sfârșitul înfloririi până la dezvoltarea fructului (BBCH 69 – 75), în funcție de gradul de infestare
Ardei (câmp)
Daunători combătuți: Păduchele verde al piersicului – Myzus persicae
Doza: 0,012 – 0,014 % (0,120 – 0,140 kg/ha)
Stadiul de aplicare: Se aplică de la 6 – 8 frunze până la recoltare (BBCH 16/1 – 99)
Cartof
Daunători combătuți: Afide
Doza: 0,140 – 0,160 kg/ha
Stadiul de aplicare: Se aplica de la apariția inflorescenței până la maturarea tuberculilor (BBCH 50 – 80), în funcție de gradul de infestare
Plante ornamentale din parcuri și grădini
Daunători combătuți: Păduchele verde al trandafirului – Macrosiphon rosae
Doza: 0,012 – 0,014 % (0,120 – 0,140 kg/ha)
Stadiul de aplicare: Se aplică în funcție de gradul de infestare
Cais
Daunători combătuți: Păduchele verde al piersicului – Myzus persicae, Păduchele brun al piersicului – Brachycaudus schwartzi, Myzus varians
Doza: 0,140 kg/ha
Stadiul de aplicare: Se aplică de la prima frunză desfăcută până la căderea fructelor după înflorire (BBCH 11 – 71)
Cireș
Daunători combătuți: Păduchele negru al cireșului – Myzus cerasi, Păduchele verde al piersicului – Myzus persicae
Doza: 0,140 kg/ha
Stadiul de aplicare: Se aplică de la prima frunza desfăcută până la căderea fructelor după înflorire (BBCH 11 – 71)
Varza albă, Varza de Bruxelles
Daunători combătuți: Afide – Aphis spp., Musculița alba a verzei – Aleyrodes ptoletella
Doza: 0,140 kg/ha
Stadiul de aplicare: Se aplica de la prima frunză desfăcută până la căderea fructelor după înflorire (BBCH 11 – 71)
Mazăre
Daunători combătuți: Păduchele verde al piersicului – Myzus persicae
Doza: 0,140 kg/ha
Stadiul de aplicare: Se aplică din aprilie până în iunie, de la șase frunze formate (cu stipele), sau 3 cârcei dezvoltați, până la faza în care 10 % din păstăi au atins mărimea caracteristica ( BBCH 16 – 71)
Orz, Ovăz, Secară
Daunători combătuți: Aphis sp. – Afide
Doza: 0,140 kg/ha
Stadiul de aplicare: Toamna se aplică de la prima frunză desfăcută până la înfrățire (BBCH 11 – 25). Primăvara se aplică de la stadiul de frunză standard complet dezvoltată până la maturitate în lapte (BBCH 39 – 77).
Mod de acțiune Insecticid TEPPEKI
Teppeki este un aficid specific, utilizat pentru tratamente foliare în culturile de câmp și horticole. Are acțiune sistemică și translaminară, pătrunde în plante prin frunze și lăstari și circulă acropetal. Poate fi absorbit și din sol de către sistemul radicular și translocat în organele superioare ale plantei.
Asupra insectelor dăunătoare acționează prin contact și ingestie, determinând inhibarea hrănirii și moartea prin inaniție. Tepeki acționează atât asupra afidelor imature, cât și a celor adulte iar eficacitatea sa nu este influențată de temperaturile din momentul aplicării și de intensitatea luminoasă.
Mod de utilizare Insecticid TEPPEKI
Se vor aplica tratamente la avertizare, la apariția adulților și a larvelor sau la depășirea pragului economic de dăunare în funcție de dăunător. Volumul de apa utilizat este corespunzător fiecărei culturi. Rezistă la ploaie, după 3 ore de la aplicare. La pomi numărul maxim de aplicări este de 3 la măr și 2 la piersic, prun și cartof, cu un interval de 21 zile între tratamente.
Timp de pauză: măr, prun, piersic, cais 21 zile, mazăre, varză alba, varză de Bruxelles, cartof, cireș 14 zile, ardei (camp) 3 zile. Notă: nu are impact negativ asupra artropodelor utile. Nu omoară prădătorii și paraziții naturali ai afidelor.
Pregătirea soluției: se umple cu apă până la jumătate rezervorul mașinii de tratat, apoi se adaugă cantitatea calculată de produs, și apoi se completează cu restul de apă. Pe timpul umplerii și aplicării se va agita bine soluția de stropit. Se vor folosi echipamente pentru aplicarea insecticidelor utilizate în mod obișnuit la culturile respective. Se va utiliza volumul de apă recomandat la hectar. Se vor utiliza echipamente de stropit cu duze corespunzătoare pentru reducerea driftului.
Curățarea echipamentului: Utilajele vor fi spălate cu jet de presiune, în zone special amenajate, prevăzute cu baze de inactivare a pesticidelor din apele de spălare.
Compatibilitate
Teppeki este în general miscibil cu fungicide. Se recomandă consultarea tabelelor de compatibilități și efectuarea unui test de compatibilitate pentru un amestec nou. De asemenea este recomandată utilizarea integrală a amestecului imediat după pregătire.
Avantaje
• Teppeki este un aficid specific care controlează toate speciile de afide la cartof
• Profil ecotoxicologic excelent
• Un Mod de acțiune unic, cu rol în prevenirea apariției rezistenței
• Teppeki este un insecticid selectiv, nu afectează artropodele benefice, prietenos cu albinele
• Profil toxicologic foarte favorabil, cu risc redus pentru utilizator și mediu
• Teppeki este compatibil cu programele de combatere integrată-IPM
Măsuri de igienă și protecția muncii
În timpul lucrului se poartă obligatoriu echipament de protecție. Spălați mâinile înaintea pauzelor și după munca. Păstrați separate hainele și materiile prime. Țineți la distanță de hrană și băuturi. Asigurați facilitatea de spălare la locul de munca. Evitați contactul cu pielea și ochii. Este interzis consumul de alimente, băuturi, precum și fumatul în timpul utilizării produsului.
Măsuri de prim ajutor
Dacă pacientul nu se simte bine, solicitați asistență medicală. Ambalajul, eticheta și/sau fișa de siguranță a produsului trebuie prezentate medicului.
După inhalare: pacientul trebuie transportat într-un loc bine aerisit și menținut în stare de repaus într-o poziție confortabilă pentru respirație. În caz că apar dificultăți de respirație cereți sfatul medicului.
După ingerare: dacă pacientul este conștient clătiți gura cu multă apă. Nu induceți voma. Mențineți victima în stare de repaus. Trebuie chemat imediat medicul.
După contactul cu pielea: se spală imediat cu multă apă și săpun. În caz de iritație cereți sfatul medicului.
După contactul cu ochii: este necesară spălarea ochilor cu apă curentă timp de câteva minute, ținând pleoapele complet deschise și apoi dacă iritarea ochilor persistă trebuie consultat medicul.
Nu aplicați și nu utilizați agenți de neutralizare. Tratament simptomatic. Antidot: Nu se cunoaște un antidot specific.