Descriere
Omologări Insecticid FORCE 1.5 G
Porumb
Dăunători: Diabrotica virgifera virgifera (viermele vestic al porumbului).
Doza: 15 kg/ha. Se aplică pe rând odată cu semănatul, în condiții de infestare moderată, respectiv în primul an de monocultură a porumbului.
Mod de acțiune Insecticid FORCE 1,5 G
FORCE 1,5G omoară insectele prin acțiune de vapori, stomacală și de contact și nu este sistemic în interiorul plantei. De asemenea, oferă șoc rapid și control de lungă durată. Proprietățile antihrănire și repelente extind efectul biologic împotriva unor dăunători.
Prin acțiunea unică de vaporizare FORCE 1,5G pătrunde în sol și străpunge cuticula insectei, distrugând legăturile nervoase, cauzând încetarea hrănirii și implicit moartea. Efectul puternic repelent oferă protecție de lungă durată tinerelor plăntuțe. Teflutrinul nu acționează sistemic în plante și nu este mobil în sol.
Mod de utilizare Insecticid FORCE 1,5 G
FORCE 1.5 G se aplică odată cu semănatul folosind microgranulatoare destinate acestui tip special de aplicare. Timp de pauză: Nu se aplică.
Managementul rezistenței insectelor
Controlul asupra unor specii de insecte dăunătoare poate fi redus dacă populațiile locale ale insectelor dezvoltă rezistență la FORCE 1,5G. Pentru a preveni dezvoltarea și răspândirea rezistenței, FORCE 1,5G sau orice alt produs pe bază de piretroizi, trebuie să fie folosit ca parte a unui program IPM (Managementul combaterii integrate) care încorporează o strategie IRM (Managementul rezistenței insectelor).
FORCE 1.5 G, oricare alt produs pe bază de piretroizi, sau oricare alt insecticid nu ar trebui să fie folosit în mod repetat într-un sezon sau ca unica metodă de combatere. Este indicat să se folosească FORCE 1.5 G în alternanță cu produse care au moduri diferite de acțiune. Întotdeauna urmați instrucțiunile de pe etichetă cu privire la doza de aplicare pentru a minimaliza selecția de insecte rezistente.
Toleranța culturii
Când este utilizat în conformitate cu instrucțiunile de utilizare, FORCE 1,5G este bine tolerat de planta de cultură. În cazul varietăților sensibile sau noi se recomandă efectuarea unui test de selectivitate.
Măsuri de protecția mediului
Întrucât produsul este foarte toxic pentru organismele acvatice în tehnologiile și în instrucțiunile de utilizare a produsului vor fi înscrise măsurile obligatorii de respectat pentru protecția apelor, conform prevederilor legale: nu se aplică pe terenurile agricole adiacente cursurilor de apă; să se prevină prin orice măsuri ca produsul să ajungă în apele de suprafață. Pentru protecția organismelor acvatice respectați o zonă tampon netratată de 15 m până la apa de suprafață.
Măsuri în caz de deversări accidentale
În cazul unei împrăștieri accidentale produsul se colectează prin aspirare cu o pompă electrică protejată (antiex) sau prin maturare umedă și se va transfera într-un container special până la distrugerea/neutralizarea conform dispozițiilor legale în vigoare. A se evita formarea norilor de praf la maturare sau prin utilizarea aerului comprimat.
Suprafața contaminată se va spăla bine. Apa de spălare nu se va deversa în apele de suprafață sau în sistemul de canalizare, ci se va colecta și decontamina în conformitate cu dispozițiile legale în vigoare.
Masuri de igienă și protecție a muncii
A se evita inhalarea sau contactul produsului cu ochii și pielea. În timpul lucrului se poartă obligatoriu echipament de protecție, nu se bea, nu se mănâncă și nu se fumează. După terminarea lucrului se spală bine mâinile și fața cu multă apă și săpun fără a freca.
A nu se lăsa produsul la îndemâna copiilor și altor persoane neautorizate și în zonele de acces a animalelor. A nu se contamina apa, alimentele, furajele, semințele sau ambalajele acestora. A nu se împrăștia produsul în apropierea surselor de apă sau pe alte culturi decât pe cea recomandată.
Primul ajutor
Recomandare: Să aveți la dvs. ambalajul, eticheta sau fișa de siguranță atunci când sunați la numărul de urgență Syngenta sau la medic, sau când mergeți pentru tratament.
În cazul contactului cu pielea: se va îndepărta imediat îmbrăcămintea contaminată și se vor spăla zonele contaminate ale corpului cu multă apă. Dacă iritația persistă apelați la medic. Spălați hainele contaminate înainte de refolosire.
În caz de contact cu ochii: aceștia se vor clăti cu multă apă curată inclusiv sub pleoape timp de cel puțin 15 minute. Îndepărtați lentilele de contact dacă este cazul. Apelați imediat la medic.
În caz de inhalare: se va muta accidentatul la aer curat. Daca respirația este neregulată sau oprită se va asigura respirația artificială. Țineți pacientul la căldură și fără efort. Sunați imediat la medic.
În caz de înghițire: se va apela imediat la medic unde se va arata această eticheta sau ambalajul produsului. Nu se va provoca voma.
Simptome: Efectele parestezice (prurit, furnicături, arsuri și amorțeală) ce apar în urma contactului cu pielea sunt temporare și durează maxim 24 de ore.
Sfat medical: nu există disponibil un antidot specific; se va efectua un tratament simptomatic.
Masuri de prevenire și stingere a incendiilor
Se vor lua măsuri specifice de prevenire și stingere a incendiilor provocate prin inflamarea pesticidelor. Agent de stingere, incendii mici: apă pulverizată, spumă rezistentă la alcool, extinctor chimic uscat, dioxid de carbon; incendii mari: spumă rezistentă la alcool și apă pulverizată (nu se va folosi jet direct de apă).
Se vor lua măsuri de prevenire a contaminării apei freatice și a solului cu agentul folosit la stingerea incendiului. În cazul intervenției pentru stingerea unui incendiu se va folosi aparat autonom de respirat.
Condiții de manipulare, depozitare și transport
Produsul se depozitează în ambalajele originale, în încăperi uscate, răcoroase, destinate în exclusivitate pesticidelor, protejate de acțiunea directă a razelor solare și a căldurii excesive. Transportul produsului se efectuează ferit de intemperii.
Pe timpul manipulării, transportului și depozitării se vor lua toate măsurile de protecție a muncii, PSI, etc. Nu se vor stivui ambalajele pe o înălțime mai mare de 2 m, pentru a evita turtirea și deteriorarea lor. Temperatura de depozitare intre 0°C și 30°C.
Eliminarea ambalajelor goale
Ambalajele de hârtie, saci sau cutii, vor trebui să fie curățate și compactate. Ambalajele inscripționate cu sigla SCAPĂ vor fi colectate gratuit prin centrele de colectare ale Sistemului de Colectare a Ambalajelor de Pesticide al Asociației Industriei de Protecție a Plantelor din România – SCAPA.
Ambalajele colectate prin acest program sunt inscripționate cu sigla SCAPA. Sunați la tel. 0800 872 272. Agenția Județeană de Protecție a Mediului sau distribuitorii locali pentru informații despre cel mai apropiat punct de colectare și calendarul de lucru al SCAPĂ. Nu refolosiți ambalajele goale în alte scopuri!
În atenția utilizatorului
Respectând indicațiile prezentate, produsul poate fi folosit în scopul propus. Garantăm calitatea produsului, dar nu ne asumăm riscurile pentru eventualele daune provocate de incorecta manipulare, depozitare sau utilizare a acestuia. Producătorul își declină orice responsabilitate față de prejudiciile datorate depozitării, manipulării sau utilizării neconforme cu recomandările din aceasta etichetă.
Pentru evitarea apariției organismelor rezistente la acțiunea produselor fitosanitare este indicată alternarea grupelor chimice a produselor. Producătorul recomandă utilizarea unor tehnologii integrate de combatere care să prevină apariția organismelor rezistente.