Descriere
Omologări Insecticid acaricid MILBEKNOCK
Viță de vie (struguri de vin și de masă)
Dăunători: Păianjenul roșu comun (Tetranychus urticae)
Doză: 0,075%
Aplicare: se aplică de la începutul infestării (BBCH 53-77)
Timp de pauză: 14 zile
Livezi de măr
Dăunători: Minierul marmorat al mărului (Phyllonorichter blancardella), Păianjenul roșu al pomilor (Panonychus ulmi)
Doză: 0,05% (0,75 l/ha)
Aplicare: se aplică de la începutul infestării (BBCH 69-76)
Timp de pauză: 14 zile
Castraveți
Dăunători: Păianjenul roșu comun (Tetranychus urticae)
Doză: 0,075%
Aplicare: se aplică de la începutul infestării (BBCH 19-79)
Timp de pauză: 7 zile
Mod de acțiune Insecticid acaricid MILBEKNOCK
Milbeknock EC este un insecto-acaricid pe bază de milbemectin, utilizat in culturile horticole, combătând un spectru larg de acarieni și microlepidoptere Tetranychus urticae, Phyllonorichter blancardella, Panonychus ulmi. Este produs pe baza unei substanţe naturale obţinută din bacteria Streptomyces hygroscopicus subsp. Aureolacrimosus, fiind o substanţă dintr-o sursă naturală.
Are un mod de acţiune unic diferit de al altor acaricide convenţionale, astfel acţionează asupra sistemului nervos periferic, având ca rezultat faptul că acarienii şi alte insecte care intră în contact cu produsul mor fără a prezenta nici o mişcare sau spasm. Unii acarieni pot rămâne pe frunze dar sunt paralizaţi nu se mai hrănesc şi mor.
Are eficienţă asupra tuturor stadiilor de dezvoltare ouă, larve, nimfe şi adulţi. Suprimarea reproducerii la femele contribuie la un efect rezidual. Produsul este absorbit rapid în frunze unde stă până la câteva săptămâni.
După 7-14 zile de la aplicare se atinge un control maxim al acarienilor. Are o acţiune translaminară cu efect de contact și de ingestie, nu este influenţat de temperaturile de la momentul aplicării.
Mod de utilizare Insecticid acaricid MILBEKNOCK
Momentul aplicării: se vor aplica tratamente la apariţia acarienilor, la începutul infestării. La viţa de vie se aplică de la faza de inflorescenţă clar vizibilă până la începutul compactării (BBCH 53-77). La măr după căderea petalelor şi până când fructele ating 60% din mărimea finală (BBCH 69-76). La castraveţi din momentul în care 9 sau mai multe frunze de pe tulpina principală sunt deschise până când 9 sau mai multe fructe de pe tulpina principală au atins mărimea şi forma caracteristică (BBCH 19-79).
Prevenirea apariţiei rezistenţei: Pentru a asigura o eficacitate de lungă durată și pentru a minimiza probabilitatea de apariţiei rezistenţei, se recomanda includerea rotaţiei prin aplicarea unor produse cu mod diferit de acţiune in cadrul programului de tratament anual.
Timp de pauză: măr 14 zile, viţă de vie 14 zile, castraveţi 7 zile.
Pregătirea soluţiei: se umple cu apă până la jumătate rezervorul maşinii de tratat, apoi se adaugă cantitatea calculată de produs, şi apoi se completează cu restul de apă. Pe timpul umplerii şi aplicării se va agita bine soluţia de stropit.
Tehnica de aplicare: se vor folosi echipamente pentru aplicare utilizate în mod obişnuit la culturile respective. Se va utiliza volumul de apa recomandat la hectar pentru fiecare cultură. Se pot aplica 1-2 tratamente la viţă de vie cu un interval minim de 30 zile între tratamente, 1-2 tratamente la măr cu un interval de 60 zile şi de 1-3 tratamente la castraveţi cu un interval de 30 zile.
Curăţarea echipamentului: Utilajele vor fi spălate cu jet de presiune, în zone special amenajate, prevăzute cu baze de inactivare a pesticidelor din apele de spălare.
Avantaje Insecticid acaricid MILBEKNOCK
• Eficace asupra tuturor stadiilor de dezvoltare ale acarienilor
• Lungă persistență a acțiunii (21-28 zile)
• Milbeknock EC permite reducerea numărului de aplicări pe sezon
• Nu prezintă rezistență încrucișată cu alte acaricide
• Este eficace asupra populațiilor de acarieni rezistente la alte acaricide
• Acaricidul este selectiv cu insectele benefice
• O acțiune acaricidă completă și puternică cu efect de diminuare a reproducerii
Compatibilitate
Milbeknock EC este în general miscibil cu alte fungicide sau insecticide. Se recomandă consultarea tabelelor de compatibilităţi şi efectuarea unui test de compatibilitate pentru un amestec nou. De asemenea este recomandată utilizarea integrală a amestecului imediat după pregătire.
Măsuri de igienă şi protecţia muncii
În timpul lucrului se poartă obligatoriu echipament de protecţie. Spălaţi mâinile înaintea pauzelor şi după muncă. Păstraţi separat hainele şi materiile prime. Ţineţi la distanţă de hrană şi băuturi. Asiguraţi facilitatea de spălare la locul de muncă. Evitaţi contactul cu pielea şi ochii. Este interzis consumul de alimente, băuturi, precum şi fumatul în timpul utilizării produsului
Măsuri de prim ajutor
Dacă pacientul nu se simte bine, solicitaţi asistenţă medicală. Ambalajul, eticheta şi/sau fişa de siguranţă a produsului trebuie prezentate medicului.
După inhalare: scoateţi persoana afectată la aer curat, protejaţi-o de hipotermie şi lăsaţi-o să se odihnească. Dacă problemele de respiraţie se dezvoltă, solicitaţi imediat asistenţă medicală.
După ingerare: Nu induceţi voma. Nu administraţi nimic pe cale orală dacă persoana este inconștientă. Trebuie chemat imediat medicul
După contactul cu pielea: îndepărtaţi toate hainele contaminate şi spălaţi părţile corpului afectate cu multă apă şi săpun clătind din abundenţă. Consultaţi un medic dacă iritaţia evoluează.
După contactul cu ochii: este necesară spălarea ochilor cu apă curentă timp de 15 minute, ţinând pleoapele complet deschise şi apoi dacă iritarea ochilor persistă trebuie consultat medicul. – tratament simptomatic şi de întreţinere.
NOTĂ PENTRU MEDIC: Conţine distilate petroliere. Dacă este indusă voma, trebuie avut grijă pentru a preveni aspirarea vomei.
Antidot: Nu se cunoaşte un antidot specific.
Măsuri de protecția mediului
Nu se va aplica pe terenurile agricole adiacente surselor de apă sau pe alte culturi decât pe cele recomandate. Nu descărcați pe sol/în subsol. Nu goliți în canale de curgere/ape de suprafață/ape subterane. Să se prevină prin orice măsuri ca produsul să ajungă în apele de suprafață. Se va respecta o zonă tampon netratată de 15 m până la apa de suprafață.