Descriere
Mod de acțiune Fungicid POLYRAM DF
Polyram DF este un fungicid pe bază de metiram, din grupa ditiocarbamaţilor. Polyram DF are acţiune prin contact, împiedică germinarea sporilor ciupercilor, având însă efect şi asupra dezvoltării ulterioare a tuburilor germinative. Acţiunea sa iniţială este foarte rapidă. Este perfect selectiv faţă de plantele la care se aplică
Omologări Fungicid POLYRAM DF
Cartof
Boli combătute: Mana cartofului (Phytophthora infestans), Alternarioza (Alternaria solani)
Doza: 1,8 kg/ha
Timp de pauza: 14 zile
Ceapă
Boli combătute: Mana cepei (Peronospora destructor)
Doza: 0,2%
Timp de pauza: 7 zile
Castraveţi
Boli combătute: Mana castraveţilor (Pseudoperonospora cubensis)
Doza: 0,2%
Timp de pauza: 3 zile
Tomate
Boli combătute: Mana tomatelor (Phytophthora infestans), Pătarea albă (Septoria lycopersici), Pătarea cafenie (Cladosporium fulvium), Alternarioza (Alternaria solani)
Doza: 0,2%
Timp de pauza: 7-14 zile
Tutun
Boli combătute: Mana tutunului (Peronospora tabacina)
Doza: 0,2%
Timp de pauza: 10-14 zile
Viţă de vie
Boli combătute: Mana viţei de vie (Peronospora tabacina)
Doza: 0,2%
Timp de pauza: 56 zile
Măr
Boli combătute: Rapăn (Venturia spp.)
Doza: 0,25%
Timp de pauza: 21 zile
Păr
Boli combătute: Rapăn (Venturia spp.)
Doza: 0,25%
Timp de pauza: 21 zile
Flori (garoafe)
Boli combătute: Rugina (Uromyces caryophyllinus)
Doza: 0,3%
Timp de pauza: 21 zile
Recomandări Fungicid POLYRAM DF
Fiind un fungicid de contact, tratamentele cu fungicidul Polyram DF se aplică preventiv, respectiv înaintea instalării atacului agentului patogen. În funcţie de evoluţia condiţiilor climatice şi a evoluţiei bolii, tratamentele se repetă la un interval de 10-14 zile, iar dacă este cazul şi la intervale mai scurte.
Notă: Se va evita ca soluţia de stropit să ajungă pe alte suprafeţe sau culturi.
Pregătirea soluției
Se va pregăti înainte de utilizare în cantitatea necesară timpului de lucru. Deşi are o bună dispersabilitate în apă, se recomandă agitarea soluţiei după eventuale pauze. Se va agita bine soluția de stropit în timpul umplerii şi aplicării.
Tehnica de aplicare
Se pot folosi echipamente terestre pentru aplicarea în câmp a fungicidelor, utilizate în mod obişnuit la culturile sus menţionate. Se vor utiliza duze specifice aplicării fungicidelor. Volumul de soluţie utilizat este în funcţie de echipamentul folosit.
Se recomandă utilizarea volumului de soluţie recomandat pentru fiecare cultură în parte, respectiv pentru cartof și castraveți 600-800 l/ha, tomate 800-1000 l/ha, măr 500-1500 l/ha, păr 500-1000 l/ha, viță de vie și flori 1000 l/ha.
Compatibilitate
Polyram DF este în general miscibil cu insecticide şi fungicide, precum şi cu îngrăşăminte foliare. Este însă recomandată utilizarea integrală a acestor eventuale amestecuri, imediat după pregătire. Pentru o folosire corectă, consultaţi tabelele de compatibilităţi.
Curățarea echipamentului
Utilajele vor fi spălate cu jet de presiune, în zone special amenajate, prevăzute cu baze de inactivare a pesticidelor din apele de spălare.
Măsuri de igienă si protecţia muncii
A se evita contactul cu pielea, ochii şi îmbrăcămintea. Nu inspirați vaporii/aerosolii. Utilizați îmbrăcăminte de protecție individuală. Purtați mănuși de protecție, îmbrăcăminte de protecție și echipament de protecție a ochilor sau echipament de protecție a feței. Păstraţi separat îmbrăcămintea de lucru. Aerisire și ventilare suficientă a locului de muncă și de depozitare.
Nu mâncaţi, nu beţi şi nu fumaţi în timpul folosirii. A se păstra ferit de produse alimentare, băuturi şi produse furajere, seminţe sau ambalajele acestora. Mâinile şi/sau faţa trebuie să fie spălate înaintea pauzelor şi la sfârşitul programului de lucru.
A nu se lăsa la îndemâna copiilor, persoanelor bolnave, femeilor gravide sau care alăptează, bătrânilor şi altor persoane neautorizate, şi în zonele de acces ale animalelor. Dacă este necesară consultarea medicului, țineți la îndemână recipientul sau eticheta produsului. Procurați instrucțiuni speciale înainte de utilizare.
A nu se manipula decât după ce au fost citite și înțelese toate măsurile de securitate. După utilizarea produsului, spălați bine părțile corpului care au fost contaminate. Nu scoateți îmbrăcămintea de lucru contaminată în afara locului de muncă.
Măsuri de prim ajutor
Îndepărtați imediat toată îmbrăcămintea contaminată. Dacă apar stări de rău consultați un medic. Ambalajul, eticheta și/sau fișa de siguranţa a produsului trebuie prezentate medicului.
• Dupa inhalare: repaus, aer proaspăt, asistență medicală.
• Dupa contactul cu pielea: se spală imediat cu apă și săpun. În caz de iritație cereți sfatul medicului.
• Dupa contactul cu ochii: spălați imediat ochii afectați cel puțin 15 minute sub apă curgătoare cu pleoapele deschise; consultați un oftalmolog.
• Dupa ingerare: clătiți imediat gura și apoi beți multă apă; solicitați ajutor medical. Se va provoca voma numai la recomandarea unui
centru toxicologic sau a medicului.
• Indicații pentru medic: tratament simptomatic (decontaminare, funcții vitale).
• Antidot: Nu se cunoaște un antidot specific.