Descriere
Omologări Fungicid ARMETIL COBRE
Vița de vie
Boli combătute: Mana viței de vie (Plasmopara viticola)
Doza: 2,5 kg/ha
Tomate
Boli combătute: Mana tomatelor (Phytophthora infestans)
Doza: 2,5 kg/ha
Cartof
Boli combătute: Mana cartofului (Phytophthora infestans)
Doza: 2,5 kg/ha
Mod de acțiune Fungicid ARMETIL COBRE
Armetil Cobre îmbină acțiunea sistemica a metalaxilului și acțiunea protectoare a cuprului. Metalaxilul pătrunde rapid în țesutul plantelor și se răspândește în întreaga plantă în scurt timp, în special prin xilem. Răspândirea produsului în plantă nu este afectată în cazul în care începe ploaia după aplicarea soluției de stropit. Metalaxilul are o acțiune de durată, cu o perioada de control efectiv de 14 zile. La cartof, această perioadă este de 10 zile pentru bolile în stare avansată.
Cuprul (sub formă de oxiclorura) protejează suprafața plantei împotriva noilor infectări prin formarea unui strat protector. Prin formularea cu metalaxil, eficiența produsului este îmbunătățită datorită controlului preventiv asupra unor agenți patogeni care provoacă boli precum mana și alternarioza.
Mod de utilizare Fungicid ARMETIL COBRE
Perioada de aplicare a fungicidului Armetil Cobre la vita de vie împotrivă manei (Plasmopara viticola) este în intervalul BBCH 14 – 81, de obicei în lunile mai – septembrie, în funcție de stadiul de dezvoltare a culturii. Prima aplicare reprezintă o măsură de prevenție împotriva primelor atacuri, când lăstarii au o lungime de 30 – 40 cm. Se aplică în conformitate cu programele de prognoză națională sau regională. Cu toate acestea, dacă se emite un avertisment de boală pentru zona în care vă aflați, aplicați produsul imediat.
După începerea programului de aplicare, repetați aplicările la intervale de 10 – 14 zile, în funcție de condițiile care favorizează infectarea (înainte de înflorire, la sfârșitul perioadei de înflorire și la 14 zile după înflorire). Aplicarea de realizează prin pulverizare pe frunze: asistată cu aer, cu un mâner standard montată pentru pulverizarea unei cantități mici sau a unei cantități mari. Numărul maxim de aplicări: 4. Interval minim între aplicări: 10 zile. Interval de pre-recoltare: 21 de zile. Frecvența de utilizare: 2,5 kg/ha în 400 – 1000 l/ha apă (în funcție de stadiul de dezvoltare al frunzelor).
Perioada de aplicare la tomate, împotriva manei tomatelor (Phytophthora infestans) este BBCH 14 – 87, în general în lunile mai – august. Prima aplicare: Aplicați înainte de unirea frunzelor în cultură și înainte ca mana să afecteze cultura. Cu toate acestea, dacă se emite un avertisment de mană pentru zona în care vă aflați, aplicați imediat. După începerea programului de pulverizare, repetați aplicările la intervale de 10 – 14 zile, în funcție de condițiile care favorizează infectarea.
Situații cu risc ridicat: în cazul în care prognoza pentru perioada următoarei aplicări prevede umiditate, intervalul de aplicare se reduce la numai 10 zile. Culturile irigate sunt considerate a avea risc ridicat de apariție a manei. Pulverizați la scurt timp după irigare, când frunzele s-au uscat, respectând intervalul minim de aplicare. Aplicarea prin pulverizarea pe frunze: aplicați sub formă de pulverizare fină la o presiune de 3 – 3,5 bari, pentru a asigura acoperirea corectă a frunzelor și a tulpinilor.
Atunci când cultura atinge înălțimea maximă , utilizați cea mai mare cantitate de apă recomandată. Aplicați numai pe frunzele uscate. Numărul maxim de aplicări: 4. Interval minim între aplicări 10 zile. Interval de pre-recoltare: 21 de zile. Frecvența de utilizare: 2,5 kg/ha în 400 – 1000 l/ha (în funcție de gradul de dezvoltare a frunzelor și de înălțimea culturii). Doza normală de pulverizare: 0,25% (250 g/100 l apă)
Perioada de aplicare la cartof, împotriva manei cartofului (Phytophthora infestans) este în intervalul BBCH 14 – 69, în general în lunile mai – septembrie , în funcție de varietatea culturii (timpurie – târzie). Prima aplicare – în zonele cu risc ridicat de apariție a manei: aplicați înainte de unirea frunzelor peste rânduri și înainte că mana să afecteze cultura. Cu toate acestea dacă se emite un avertisment de mană pentru zona în care vă aflați, aplicați imediat.
Aplicări secundare și ulterioare: după începerea programului de pulverizare împotriva manei, se fac aplicările la intervale de 10 – 14 zile, în funcție de condițiile care favorizează infectarea. Situații cu risc ridicat: în cazul în care prognoza pentru perioada următoarei aplicări prevede umiditate, intervalul de aplicare se reduce la numai 7 zile. Culturile irigate sunt considerate a avea risc ridicat de apariție a manei. Pulverizați la scurt timp după irigare, când frunzele s-au uscat, respectând intervalul minim de aplicare.
După atingerea numărului maxim recomandat de aplicări, pentru celelalte tratamente sezoniere se va utiliza un fungicid cu acțiune preventivă. Aplicarea prin pulverizarea pe frunze: aplicați sub formă de pulverizare fină la o presiune de 3 – 3,5 bari, pentru a asigura acoperirea corectă a frunzelor și a tulpinilor. Când tulpinile sunt dense, utilizați cea mai mare cantitate de apă recomandată. Aplicați numai pe frunzele uscate. Număr maxim de aplicări: 4. Interval minim între aplicări: 10 zile.
Interval de pre-recoltare: 21 de zile. Frecvența de utilizare: 2,5 kg/ha în 300 – 1000 l/ha (în funcție de stadiul de dezvoltare a frunzelor, de creșterea tulpinilor). Doza normală de pulverizare: 0,25% (250 g/100 l apa).
Compatibilitate
Produsul este compatibil cu majoritatea produselor fitosanitare utilizate de obicei în agricultură, cu excepția celor cu reacție alcalină și a celor ce conțin permanganat de potasiu. Nu se face nici un fel de recomandare în ceea ce privește amestecul în rezervor cu alte produse. Fiecare utilizator trebuie să testeze pe o cantitate mică miscibilitatea produselor în funcție de condițiile practice/efective (ex: calitatea apei, pH-ul, temperatura). Înainte de orice utilizare se va consulta tabelul de compatibilități și se va efectua un test pe cultura respectivă.