Descriere
Este necesar să se curețe partea de scoarță uscată care favorizează dezvoltarea mușchilor și lichenilor, scoarța moarta în ale carei crăpături se adăpostesc diferiți agenți patogeni: insecte, adulți, pupe, larve și ouăle acestora, precum și sporii sau miceliile ciupercilor fitopatogene.
Daca mușchii și lichenii nu se vor îndepărta, mulți pomi vor avea producții scăzute, de slabă calitate și în final se vor usca ramurile sau chiar pomul întreg.
Care sunt avantajele utilizării Antimus?
Dezvoltare mai bună a pomilor și arbuștilor;
Livezi cu pomi mai sănătoși;
Număr mai redus de tratamente fitosanitare;
Fructe cu reziduuri mai puține pentru consumatori;
Rodire mai abundentă, producții mai mari.
Cum se utilizează Antimus?
Se va răzui scoarța trunchiului cu razuri speciale din fier, lanțuri obișnuite, perii de sârmă sau cuțite netăioase, având grijă să nu se vătămeze scoarța vie, odată cu scoarța uscată se îndepărtează și o parte din mușchi și licheni;
Lucrarea se execută mai ușor în timpul iernii, pe vreme umedă, când aceștia se desprind mai ușor de pe trunchi;
Toate resturile care rezultă de la răzuire se adună în saci, prelate sau rogojini și se distrug imediat;
Dacă mușchii și lichenii sunt puțini, pentru îndepărtarea lor este suficientă operația de răzuire și o singură stropire cu Antimus dizolvat în apă în proporție de 3% (30 g în 10 l de apă);
Dacă sunt mulți, după răzuire, se fac 2-3 tratamente cu soluție antimus 3%, distanțate între ele prin 10 zile, până la distrugerea completă a mușchilor și lichenilor.
ATENȚIE! Aceste operațiuni se fac la sfârșitul iernii, când temperaturile devin pozitive (aprox 5 grade Celsius), dar înainte de pornirea pomilor în vegetație.