Descriere
Omologări Insecticid acaricid FLORAMITE 240 SC
Tomate, Ardei, Castraveți, Vinete, Dovlecei, Căpșun, Pepene verde, Pepene galben, Plante ornamentale (culturi de câmp și spații protejate)
Dăunători combătuți: Acarianul roșu comun (Tetranychus urticae), Acarianul stacojiu (Tetranychus cinnabarinus)
Doză: 0,4 – 0,6 l/ha
Avantaje Insecticid acaricid FLORAMITE 240 SC
• Controlează, în principal, toate formele mobile ale acarienilor, având și un efect ovicid asupra acestora
• Activitate reziduală pe termen lung
• Prietenos față de entomofauna utilă, fiind compatibil cu programele de combatere integrată a dăunătorilor
• Selectivitate perfectă pentru toate culturile testate
Mod de acțiune Insecticid acaricid FLORAMITE 240 SC
Floramite 240 SC este un acaricid, selectiv de ultimă generație pe bază de bifenazat, pentru controlul speciilor de acarieni din culturile agricole. Floramite 240 SC are acțiune de contact. La 3 ore după aplicare acarienii încetează să se mai hrănească, iar efectul letal se instalează în decurs de 4 zile, urmând o lungă activitate reziduală asupra dăunătorilor.
Floramite 240 SC controlează toate formele mobile ale acarienilor având și efect ovicid asupra acestora. Produsul este prietenos față de entomofauna utila fiind compatibil în programele de protecție integrată.
Mod de utilizare Insecticid acaricid FLORAMITE 240 SC
Produsul Floramite 240 SC se aplică de îndată ce primii acarieni se observă pe cultură. Pentru un efect bun, se recomandă o acoperire bună a masei foliare, pe partea superioară cât și pe cea inferioară, cu volume suficiente de soluție. Se recomandă folosirea unui volum de până la 1000 – 1500 l/ha soluție.
În condițiile în care se aplică un volum mai mic sau mai mare de soluție pe hectar, cantitatea de produs nu trebuie să depășească doza omologată. Nu se recomandă aplicarea cu echipamente cu volum redus (atomizoare).
Este recomandat un număr maxim de 2 tratamente cu Floramite 240 SC pe an, pe aceeași cultură, cu repetare la 7 zile sau cu aplicarea a 1-2 produse din altă grupa chimică între tratamente. Produsul afectează și unii acarieni prădători. Se recomandă folosirea de duze cu drift redus pentru a evita contaminarea culturilor învecinate, a cursurilor de apă, a șanțurilor, etc.
Nu se aplică în condiți de vânt. Când produsul se aplică în spații protejate, evitați cel puțin 2 ore intrarea în acestea, până ce frunzele se usucă și spațiul se ventilează. Personalul ce lucrează în spațiile respective trebuie să poarte mănuși și îmbrăcăminte cu mâneci lungi cel puțin 14 zile după aplicare.
Pregătirea soluției
Se umple rezervorul mașinii de stropit cu jumătate din cantitatea de apă, apoi se adaugă cantitatea necesară de Floramite 240 SC, amestecând continuu. Se umple apoi rezervorul cu apă. Se va folosi apă cu un pH de 5 – 7. Nu păstrați soluția neaplicată peste noapte.
Tehnica de aplicare
Poate fi aplicat cu orice fel de echipament terestru. Se va evita folosirea echipamentelor cu volum redus de aplicare, de tipul atomizoarelor.
Timp de pauză
Între ultimul tratament și recoltare se asigură un timp de pauză de 1 zi.
Strategii de evitare a apariției rezistenței
Atunci când este folosit conform indicațiilor, Floramite 240 SC combină efectul puternic împotriva acarienilor cu o puternică selectivitate față de entomofauna utilă. Este de așteptat și un efect asupra acarienilor prădători. Floramite 240 SC are un efect deosebit asupra acarienilor care au dezvoltat rezistență la alte produse.
Pentru a evita apariția formelor rezistente, produsul trebuie aplicat cu moderație, urmărind recomandările de utilizare:
• numărul de tratamente pe cultură pe an, nu trebuie să depășească recomandările
• aplicați cel puțin 2 produse din altă grupa chimică între tratamentele cu Floramite 240 SC
• monitorizați apariția dăunătorilor și aplicați produsul de îndată ce observați infestarea, fără a aștepta creșterea populației
• respectați dozele omologate
• aplicați produsul într-un program de protecție omologat
Compatibilitate
Floramite 240 SC a fost testat pe culturi fără a fi observate efecte la o aplicare de până la dublul dozei omologate. Totuși nu s-a putut testa pe toate soiurile și varietățile aflate în cultură, sau în amestecuri cu toate produsele și adjuvanții aflați pe piață. Pentru o mai mare siguranță se recomandă un test de compatibilitate în condițiile de aplicare locală, pe cultură și soiul respectiv urmând ca apoi să se treacă la aplicare pe scară largă.
Condiții de stocare
Produsul se depozitează în ambalajul original, sigilat, în încăperi uscate, destinate în exclusivitate pentru pesticide, fără acțiunea directă a razelor solare și a căldurii, separat de alimente sau furaje. Temperatura de depozitare între 0°C și 30 °C.
Măsuri de igienă şi protecţia muncii
Protecţie respiratorie: Cănd lucrătorii sunt expuşi la concentratii mai mari decăt limitele de expunere admise, trebuie să utilizeze protectie respiratorie corespunzătoare.
Protecţia măinilor: Purtati mănuşi de protectie rezistente la chimicale, conform SR EN 374.
Protecţia ochiilor: Purtati ochelari de protectie cu apărători laterale, conform SR EN 166.
Protecţia pielii şi a corpului: Purtati echipament de protecţie impermeabil.
Măsuri de igienă: Asiguraţi o aerisire adecvată, in special in zonele inchise. Spălaţi hainele contaminate inainte de reutilizare. Manipulaţi in conformitate cu regulile de bună igienă idustrială şi siguranţă in practică. Spălati măinile inainte de pauze şi imediat după manipularea produsului.
A se evita inhalarea sau contactul produsului cu ochii şi pielea. in timpul lucrului se poartă obligatoriu echipament de protectie, combinezon de protecţie şi mănuşi; nu se bea nu se mănăncă şi nu se fumează. Echipamentul de lucru care s-a contaminat uşor cu produs se spală cu apă şi săpun, iar cel contaminat puternic se va incinera. Mănuşile se vor clăti şi pe interior.
După terminarea lucrului se spală bine măinile şi faţa cu multă apă şi săpun fără a se freca. in caz că se suspectează intoxicarea se va opri imediat lucrul, se vor urma măsurile de prim ajutor şi se va apela la medic. Se va folosi doar in locaţii cu ventilare corespunzătoare.
A nu se lăsa produsul la indernăna copiilor, persoanelor bolnave, femeilor gravide sau care alăptează, bătrănilor şi altor persoane neautorizate şi in zonele de acces a animalelor. A nu se contamina apa, alimentele, furajele, semintele sau ambalajele acestora. A nu se imprăştia produsul in apropierea surselor de apă sau pe alte culturi decăt pe cea recomandată.
Măsuri de prim ajutor
În cazul contactului cu pielea: Îndepărtați de indată imbrăcămintea contaminată, clătiți cu apă călduță şi săpun. Dacă simptomele de intoxicare persistă cereți sfatul medicului de urgenţă.
În cazul contactului cu ochii: Clătiți cu apă din abundentă cel putin 15 minute. Dacă intația persistă, consultati un medic de urgență. În cazul inhalării mutați pacientul la aer curat. Dacă simptomele de intoxicare persistă cereti sfatul medicului de urgentă.
În caz de inghițire: Nu induceți voma, clătiţi gura cu apă. Dacă simptomele de intoxicare persistă cereti sfatul medicului de urgentă.
Antidot: Nu există antidot specitic pentru otrăvirea cu bifenazat, se recomandă tratamentul simptomatic al intoxicațiilor.